Bommen |
||
1. Gaffelrig - hvad er det egentlig? 2. Principløsning for den ny rig 3. Dimensioner på mast, bom og gaffel 4. Masten, et kompromis i flere trin
|
Vi skulle bruge en bom på 4,6 meter, og det var mere end den gamle fra bermudariggen. En knækket granmast fra en folkebåd blev løsningen. Mastens midtersektion var i fin stand, og den blev savet til med lidt ekstra margin. Så blev mastestumpen høvlet ned til den rigtige facon og diameter. Det foregik med håndhøvl. Heldigvis viste masten sig at være godt bygget, der var ikke nogen kedelige steder inde ved limningerne. Jeg brugte mit øjemål og en lang, stiv liste til at tjekke at bommen blev høvlet lige, og først blev hele stykket høvlet ned til ca. 8 cm. Derefter smalnede jeg den en smule ud mod enderne. Om et år eller to får bommen en klo, men ind til da bruger vi den gamle svanehals fra bermudariggen. Agter bruger vi også det pæne runde bronzebeslag fra bermudabommen, det er købt hos Walsted for mange år siden og stammer formentlig fra en periode, hvor der blev brugt rullereb. Da bommen var høvlet i rette facon og der var stemt ud til de to beslag, blev bommen slebet og smurt flere gange med koldpresset linolie. Derefter lakeret med Hempels Classic Varnish. Der er fra starten ikke sat flere beslag på bommen, men der skal nok en klampe til brug ved rebning og måske en agter til at holde det lille tov, storsejlets underlig strækkes ud med.
|
Storsejlets bom får en klo til at holde bommen om masten. Nogle skøder sejlet ikke som her på bommen, men nede på dækket lige foran masten. Det har bl.a. den fordel, at sejlet ikke trækker bommen opad.
|