Stående og løbende rig

 
   

Sektionsforsiden

1. Gaffelrig - hvad er det egentlig?

2. Principløsning for den ny rig

3. Dimensioner på mast, bom og gaffel

4. Masten, et kompromis i flere trin

5. Bommen

6. Gaflen

7. Klyverbommen

8. Storsejlet

9. Fok og klyver

10. Topsejl

11. Tovværk og skødning

 

 

Tovværk

Tovværket på Spray er traditionelt treslået. Men vi bruger kunsthamp og ikke ægte tjæret hamp. Det er der især én grund til. En bekendt, der er rebslager på Vikingeskibsmuseet i Roskilde, har fortalt mig, at hampetov i almindelig handel har for korte fibre. Det er ganske enkelt blevet svært at fremskaffe de lange hampefibre, som man tidligere benyttede. Resultatet er et tov med nedsat levetid og ringere brudstyrke. Så ind til der igen, forhåbentlig, kan købes gode hampetov, nøjes vi med dem i kunsthamp.

Der er stor forskel på de forskellige fabrikater. Generelt er de stærkeste desværre også de mindst behagelige at håndtere. To af de almindelige mærker er Spuntex og Spleitex. Spuntex er stærk men også et stift og ikke særlig håndvenligt tov. Spleitex er blødere og godt at holde i hånden. Til gengæld har det lavere brudstyrke og er mindre resistent for solens nedbrydende UV-lys.

Vi har valgt at blande de to typer - til faldene bruger vi Spuntex og til skøderne Spleitex.

Blokke

De fleste af blokkene har jeg selv lavet. De er limet sammen af fire stykker ask. Skiven er købt (tufnol) og den holdes af en rigbolt med split. Blokken har strop med kovs. Blokkene er kun olierede. Om foråret tager jeg skiverne ud og stroppen af, vasker blokken, tørrer den af og lægger dem i et bad med linoliefernis (kogt linolie). Der ligger de så nogle dage, tages op og drypper af på en rist en uges tid inden de igen er klar til at blive samlet og komme i brug. 

Hver blok har kostet omkring 50 kr. at lave, og ville koste ca. 300 kr. at købe. Så her er der virkelig penge at spare.

Vanter og stag

Ind til nu har Spray brugt omtrent samme stående rig, som da den var bermudarigget. Rustri wire som sidder i vantskruer koblet til røstjern gennem dækket for neden, og med rigbolte til mastebeslag ved fokkegodset og for oven.

Men i vinteren 2012-13 begynder arbejdet på ny vanter og stag. De laves traditionelt, altså af galvaniseret wire. For oven lægges de om masten med en øjesplejs, og for neden ender de i jomfruer i en øjesplejs. Jomfruen forbindes så med en tilsvarende, der er gjort fast til røstjernet.

Jeg benytter en 6 mm wire, der er af typen 6x7 med en fiberkordel i midten. Denne wire egner sig godt til håndsplejsning. Jeg benytter såkaldt Liverpool-splejs, men i en forbedret udgave, som jeg har hentet fra bogen "The Complete Rigging Apprentice". Øjesplejsene klædes med linolievådt lærred og derefter tjæret hampegarn.

Når de ny vanter og stag er klar, skal masten bygges lidt om. De rustfri mastebeslag tages af, og i stedet monterer jeg kindbakker af ask, som øjesplejsene hviler på.

Røstjernene gennem dækket beholder jeg et par sæsoner, så monterer jeg udvendige røstjern, som båden må have haft oprindelig.

 

Her er riggen monteret med samme mastebeslag, som da den var bemudarigget. Blokkene i pikfaldet er de omtalte og hjemmelavede.