Spartelfarve / spartelmasse

 

 

Forsiden

Denne opskrift på traditionel spartelfarve har jeg fra bogen "Malerens Bog" af Johs. Larsen og udgivet 1954. Det er anden udgave af bogen, der i flere årtier var autoriteten på området. Her er de traditionele recepter, som det hed.

Spartelfarven er meget nem at arbejde med, tørrer fornemt op og er let at slibe. Den skal ikke lægges på i for tykke lag, Nogle mm er maksimum, men det er som regel også rigeligt til at klare ujævnhederne på et fribord.

Spartelfarven trækkes på med en bred spartel efter grunding med en linoliemaling. Se opskriften på fribordsmalinger. Når spartelfarven er tør og er slebet, males der igen, og når malingen er tør, spartles for sidste gang. Derefter males to gange. Alle lag males tyndt.

Spartelfarven kan opbevares i f.eks. en plastpose.

x

Opskrift på spartelfarve.

  • Indgredienser: Slemmet kridt - også kaldet forgylderkridt - vand og linoliefernis tilsat tørrelse (sikkativ).

  • Først blandes 2 dele kridt med lidt vand, konsistensen skal være som stiv grød efter nogen tids omrøring. Pas på med ikke komme for meget vand i fra starten.

  • I en anden beholder blandes 1 del kridt med lidt linoliefernis tilsat tørrelse (max 5% tørrelse). Konsistens som stiv grød.

  • Bland de to kridtblandinger grundigt sammen - blandingen bliver en smule blødere, end hver af de to var.

  • Så er spartelfarven færdig, den har en lys hvidgrå farve.

  • Hvis du vil have en anden farve på spartelfaven, bruger du linoliemaling i stedet for fernis.